Neverte všetkému, čo sa hovorí
16. novembra 2017
Bojujte proti chrápaniu
1. februára 2018

Super foods

Niektoré potraviny by rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku. Sú výnimočné svojou chuťou aj zložením a dali by sa vystihnúť výrazom “kalokagatia”. Majú v sebe kopu zdraviu prospešných látok a vďaka svojej špecifickej chuti sa dajú skvele kombinovať.  

Avokádo

Avokádo ocenia najmä dámy, pretože pomáha udržiavať štíhlu líniu. Už samotná pravidelná konzumácia avokáda znižuje BMI (Body Mass Index). Jeho bohaté zloženie je zdravé na srdce a celý organizmus. Obsahuje vitamíny K, C, B5, B6, E, kyselinu listovú, draslík, mangán, horčík, meď, železo, zinok a tak veľa iných zdravých látok. Avokádo je vo vnútri zelené a mäkké. Vďaka svojej konzistencii, ktorá pripomína maslo, sa hodí takmer ku každému jedlu. Až 77% avokáda tvoria tuky. Nejedná sa však o normálny tuk, ale kyselinu olejovú, ktorá je hlavnou zložkou olivového oleja. V spolupráci s vysokým obsahom vlákniny, ktorá má vplyv na správne fungovanie metabolizmu, budete vďaka avokádu spaľovať tuky ako na bežiacom páse. Asi najznámejším receptom z avokáda je mexické Guacamole.

Chia semienka

O účinkoch chia vedeli už starí Aztékovia a Mayovia. Aztékovia semienka dokonca považovali za posvätné jedlo. Ich pestovanie je náročné a musí rásť vo vysokej nadmorskej výške. Nepoužívajú sa pri ňom nijaké pesticídy, herbicídy a iné chemické urýchľovače rastu, či hnojivá. Jedná o čistú a prírodnú bio potravinu s bohatým obsahom vitamínov a aktívnych látok ako vápnik, bielkoviny, draslík, antioxidanty, železo, omega 3 a 6 mastné kyseliny a množstvo vlákniny. Sú užitočnými pomocníkmi pri chudnutí. Ak sa Chia konzumujú spoločne so sacharidmi, spomaľujú ich premenu a usádzanie v tukových bunkách. Semiačka môžete podávať takmer s čímkoľvek. Hodia sa k slaným aj sladkým jedlám, kľudne si nimi posypte obľúbené jedlo. Hodia sa aj ako prísada do miešaných nápojov.

Peľ

Včelí peľ je kráľ antioxidantov. Obsahuje prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny, proteíny. Je to unikátny koktail živín, ktorý nájdete v pravom včeľom mede. Peľ posilňuje cievy a blahodarne vplýva na telesnú i duševnú kondíciu. Vo Švajčiarsku však prišli na spôsob, ako narušiť odolný obal peľového zrnka a jeho obsah stopercentne využiť. Vyrába sa z neho napríklad výživový doplnok, ktorý pomáha ženám zvládnuť nie vždy ľahké obdobie klimaktéria. Extrakt z peľového zrna obsahuje látku L-tryptofán, ktorá sa v tele mení na serotonín. Jeho nedostatok nám spôsobuje výkyvy nálad, podráždenosť a poruchy termoregulácie. Serotoním v organizme metabolizuje na melatonín, vďaka ktorému sladko spíme. Ženy v menopauze tento extrakt určite ocenia. Inak môžete peľ konzumovať aj samotný, no lepšie je ho primiešať do jogurtu, ovsených vločiek, kaší alebo šalátov. Nepoužívajte ho však do jedál, ktoré sa chystáte ešte tepelne upravovať, peľ by varením stratil svoje zázračné vlastnosti.

Kel

Kel patrí k potravinám, na ktoré naše babičky nedali dopustiť. Svojimi zdravotnými benefitmi ďaleko presahuje všetku ostatnú zeleninu. Na svete neexistuje plodina, ktorá by mala viac vitamínu K ako kel. Ten pomáha najmä ženám pri boji s osteoporózou, je aj užitočným pomocníkom v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Kel je skutočne silný kaliber, preto aj málo stačí, aby telu významne prospel. Hlávky kelu sú nízkokalorické a všetky druhy (aj ružičkový kel) obsahujú vitamín C, ktorý potrebujeme predovšetkým v zimných mesiacoch na posilnenie imunity. Navyše má bohatý obsah vápnika a vlákniny a má ohromné zásoby vitamínu A, skupiny B aj betakaroténu. Čo viac môže v zime prospieť ako chutný a zdravý varený kel?

Brusnice

Brusnice sú známe svojimi antioxidačnými účinkami a vďaka svojmu špecifickému obsahu vitamínov môžu pôsobiť ako prevencia nádorových ochorení. Brusnice sú chuťovo výborné lesné plody, ktoré si môžete len dopriať pod zub pri televízii. Ako zaváranina sa skvelé hodí k sviečkovej. V sušenej podobe ich nájdeme zas v zmesiach s orieškami, čo je napríklad s jogurtom zdravá a rýchla alternatíva raňajok.

Cukina

Cukina alebo cuketa sú dva rôzne názvy pre gurmánsku a zdraviu jedinečnú plodinu. Je bohatá na vitamíny a stopové prvky nielen v plode, ale vo vysokej miere aj v šupke. Pre nízky kalorický obsah je vhodná pri diétach a očistných kúrach. Cukina má iba 20 kilokalórií na 100 g a obsahuje až 91% vody. Pozitívne pôsobí na činnosť obličiek, tráviacich orgánov, tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku, odvodňuje organizmus a čistí črevá. Pri príprave ju rozhodne nešúpajte, pripravili by ste sa o množstvo zdraviu prospešných látok. Cukina je vďačná aj na prípravu. Sú z nej chutné polievky, omáčky, skvelá je aj vyprážaná s oblohou. Výživné látky varením ani pečením nestráca, takže kreativite sa medze nekladú.